Dry needling


Heb jij wel eens last van verkrampte spieren of (chronische) spierklachten? Dan is een dry needling behandeling mogelijk een goede oplossing om van je klachten af te komen.

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert. Dit zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Deze behandelmethode wordt veel gebruikt onder fysiotherapeuten om spierspanning (ook wel triggerpoints) te verminderen.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen zorgen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken. De meest voorkomende triggerpoints zitten in je nek, schouder, rug of bil. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben. Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen. 

Tijdens de behandeling stimuleert de naald de spier, waarna de spier in een meer ontspannen situatie kan komen. Hierdoor is het een effectieve behandelmethode om snel pijn te verminderen en functies als doorbloeding van de spier te herstellen. Ook is dit een effectieve behandelmethode voor langdurige klachten.

Dry needling is niet het zelfde als acupunctuur. Waar de acupuncturist zich richt op het beïnvloeden van energiebanen, richt dry needling zich enkel op lokale spierontspanning. Bij deze methode gebruikt de therapeut een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Deze behandelmethode wordt alleen toegepast door therapeuten die hiervoor zijn gecertificeerd. Praktijk Pisters heeft dit specialisme in huis. Plan direct jouw afspraak in via 055-3125327 of via het contactformulier.