Artrose


Wist je dat je lichaam rond je 18e levensjaar start met verouderen? Wanneer de kwaliteit van ons botstelsel minder wordt, noem je dit degeneratie. Degeneratie komt bij iedereen voor, echter bij de ene persoon geeft het meer fysieke klachten dan bij de ander. In eerste instantie kan je de degeneratie ‘opvangen’ door specifieke krachttraining, waardoor de botten en gewrichten minder worden belast. Soms is een operatie noodzakelijk. Hier zijn enkele adviezen die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met artrose:

Blijf in beweging: Ondanks de pijn en stijfheid is het belangrijk om in beweging te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spieren rondom de gewrichten te versterken, de stabiliteit te verbeteren en de gewrichten soepeler te houden.

Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan extra druk leggen op de gewrichten, wat kan bijdragen aan artrose. Door een gezond gewicht te behouden of af te vallen indien nodig, kan de belasting op de gewrichten verminderd worden en de symptomen van artrose verlicht worden.

Ergonomie en houding: Let op je houding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals zitten, staan, tillen en bewegen. Gebruik bijvoorbeeld ergonomische hulpmiddelen en tiltechnieken om overbelasting van de gewrichten te voorkomen.

Warmte en koude therapie: Het toepassen van warmte of koude op de pijnlijke gewrichten kan helpen om de pijn te verlichten. Gebruik bij acute klachten koude therapie om de ontsteking te verminderen, en bij chronische klachten warmte therapie om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen.

Wanneer je een operatie hebt ondergaan aan een gewricht, is een
fysiotherapeutisch revalidatietraject aan te raden om zo optimaal mogelijk te herstellen.
Praktijk Pisters beschikt over een grote oefenruimte waar revalidatie goed kan worden uitgevoerd. Voor vragen neem contact met ons via info@praktijkpisters of via het contactformulier.