Home   ›   Klachten   ›   Bekken/stuitpijn

Bekkenpijn/stuitpijn


Last van bekken/stuitpijn? Hinderlijk bij bijna alle houdingen en bewegingen. De pijnklachten kunnen worden verklaard uit de functies van de lage rug en de bijbehorende bekkengordel. Een valpartij of een misstap zijn veel gehoorde oorzaken voor klachten rondom het bekken.

Daarnaast kunnen pijnklachten rondom het bekken en de stuit ook worden verklaard door triggerpoints, waarbij er sprake is van overbelasting. Hier volgen enkele adviezen die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met bekken- en stuitpijn:

Rust en ontlasten: Als je last hebt van bekken- of stuitpijn, is het belangrijk om rust te nemen en de aangedane gebieden zoveel mogelijk te ontlasten. Vermijd activiteiten die de klachten verergeren, zoals langdurig zitten, staan of intensieve lichamelijke inspanning.
Aanpassingen in activiteiten: Pas activiteiten aan die bekken- en stuitpijn kunnen verergeren. Vermijd bijvoorbeeld langdurig zitten op harde oppervlakken, zwaar tillen of intensieve sporten.

Oefeningen: Gerichte oefeningen kunnen helpen om de spieren rondom het bekken en de stuit te versterken en de stabiliteit van het gebied te verbeteren. Raadpleeg een fysiotherapeut of andere zorgverlener voor advies over geschikte oefeningen die passen bij jouw specifieke klachten.

Warmte en koude therapie: Het toepassen van warmte of koude op het pijnlijke gebied kan helpen om de pijn te verlichten. Gebruik bij acute klachten koude therapie om de ontsteking te verminderen.

De fysio, –manueel therapeut is de aangewezen expert om deze klachten te herkennen en te behandelen. Wanneer de oorzaak van de pijnklachten ligt in de functie van de bekkenbodem (bijvoorbeeld bij zwangerschap), zal je worden doorverwezen naar een bekken-fysiotherapeut.