Lage rugpijn


Rugpijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan variëren van een milde, kortdurende pijn tot ernstige, chronische pijn die het dagelijks leven belemmert. Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het kan invloed hebben op verschillende delen van de rug, zoals de bovenrug (thoracale wervelkolom), de onderrug (lumbale wervelkolom) en het gebied rond de nek (cervicale wervelkolom). In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van rugpijn.

Oorzaken van rugpijn:
Spier- en gewrichtsproblemen: Overbelasting van de spieren en gewrichten in de rug kan leiden tot pijn. Dit kan worden veroorzaakt door langdurig zitten, zwaar tillen, verkeerde houding, repetitieve bewegingen of trauma.
Hernia van de tussenwervelschijf: Een hernia van de tussenwervelschijf kan optreden wanneer de zachte kern van een schijf uitpuilt en op de zenuwwortel drukt.
Degeneratieve aandoeningen: Degeneratieve aandoeningen zoals osteoartritis en spondylose kunnen de wervelkolom aantasten en rugpijn veroorzaken, vooral bij oudere mensen.
Rugletsel: Trauma aan de rug, zoals een val, een auto-ongeluk of een sportblessure.
Aandoeningen van de wervelkolom: Aandoeningen zoals scoliose, kyfose, en andere afwijkingen van de wervelkolom kunnen leiden tot rugpijn, vooral als ze druk uitoefenen op de zenuwwortels.

Symptomen van rugpijn: De symptomen van rugpijn kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
Pijn: Rugpijn kan variëren van een zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn. Het kan zich beperken tot één specifiek gebied of zich verspreiden naar andere delen van de rug.
Stijfheid: Rugpijn kan gepaard gaan met stijfheid in de rug, waardoor het moeilijk kan zijn om normale bewegingen uit te voeren.
Beperkte mobiliteit: Rugpijn kan de mobiliteit van de rug verminderen, wat kan leiden tot moeite met bewegen, buigen, draaien of tillen.
Spierkrampen: Rugpijn kan gepaard gaan met spierkrampen in de rug, wat kan leiden tot ongemak en beperking van de beweging.
Uitstralende pijn: Als de zenuwwortels in de rug worden aangetast, kan rugpijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

De fysio, –manueeltherapeut is de expert in zowel de behandelingen van deze klachten, ook in het herkennen of aanvullend onderzoek toch nodig is voor jouw herstel.
Praktijk Pisters heeft de naast de kennis en kunde om jouw rugpijn zo goed mogelijk te verhelpen. Middels een vitaliteitsprogramma kan je aan verschillende onderwerpen werken, om zo de kans te verkleinen dat je rugpijn terugkomt. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.