Wat is handtherapie? en wanneer heb je het nodig?
Handtherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie en ergotherapie. De handtherapie houdt zich bezig met verschillende aandoeningen gericht op o.a. pezen,spieren,botten, zenuwen,huid, gewrichten en bloedvaten van de hand pols of elleboog. Op basis van een of meer aandoeningen kunt u in uw dagelijks leven beperkingen ervaren binnen uw werk of sport.
De handtherapeut verzorgt de handtherapie de handtherapie welke noodzakelijk is voor uw aandoening. Na de intake en screening zullen we samen de behandelmogelijkheden bespreken en behandeldoelen opstellen. Centraal staat om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen zodat u zo optimaal mogelijk kan functioneren.
Tijdens de Handtherapie kunt u aan de volgende zaken denken:
- – verbetering beweeglijkheid
- – kracht training
- – Spalken aanmeten
- – litteken behandeling
- – Advies en voorlichting
- – wondverzorging
- – advies gericht op ergonomische hulpmiddelen in ADL of werk
Welke aandoeningen komen regelmatig voor en kan handtherapie weldegelijk het verschil maken?
- – CTS ( carpaal tunnel syndroom)
- – Quervain klachten ( strekpezen van de duim die zijn overbelast)
- – Dupuytren ook wel koetsiershand genoemd
- – Trigger vingers
- – Artrose
- – Artitis
- – Reuma
- – Breuken
- – Distorsies
- – Strek en buig pezen letsel
- – Skiduim
- – Nagelbed klachten
- – Doorbloeding problematiek
- De handtherapeut binnen Praktijk Pisters helpt u graag een handje verder.
Hier zijn een aantal tips die kunnen helpen bij het verlichten van handklachten:
- Rust en pauzes: Neem regelmatig pauzes tijdens activiteiten waarbij u uw handen intensief gebruikt, zoals typen of werken met gereedschap. Geef uw handen de kans om te rusten en te herstellen.
- Juiste werkhouding: Pas uw werkplek aan om een optimale werkhouding te bevorderen. Zorg voor een comfortabele stoel en een ergonomisch toetsenbord en muis die uw handen en polsen ondersteunen.
- Oefeningen en strekoefeningen: Voer regelmatig eenvoudige oefeningen en strekoefeningen uit om de spieren en gewrichten in uw handen te versterken en de flexibiliteit te behouden. Raadpleeg een fysiotherapeut voor specifieke oefeningen die geschikt zijn voor uw handklachten.
- Warmte- en koudebehandelingen: Maak gebruik van warmte- en koudebehandelingen om pijn en ontstekingen te verminderen. Een warm kompres of een warm bad kan helpen om stijfheid te verminderen, terwijl een ijskompres de pijn kan verzachten en zwelling kan verminderen.