Medical taping


Medical tape wordt gebruikt om de spierfuncties te optimaliseren en spierklachten te bestrijden. De taping kan op verschillende manieren en werkwijzen worden aangebracht. Medical taping heeft altijd een ondersteunende werking. Medical taping heeft een positief effect bij het verhogen of verlagen van spierspanning, houdingscorrecties en specifieke sporthervatting. Medical taping wordt in bijna alle gevallen gecombineerd met een andere fysiotherapeutische interventies zoals dry needling en oefentherapie.

De tape die wordt gebruikt bij medical taping is gemaakt van elastisch materiaal dat vergelijkbaar is met de eigenschappen van de menselijke huid. Hierdoor kan de tape op een specifieke manier worden aangebracht om bepaalde effecten te bereiken, zoals:

Ondersteuning en stabilisatie: De tape kan worden aangebracht om spieren en gewrichten te ondersteunen en te stabiliseren bij bijvoorbeeld verstuikingen, instabiliteit van gewrichten, of overbelasting van spieren.

Ontspanning van spieren: De tape kan helpen om gespannen spieren te ontspannen en de spieractiviteit te verminderen bij bijvoorbeeld spierverkrampingen of spierpijn.
Verbetering van de circulatie en lymfedrainage: De tape kan de bloedcirculatie en lymfestroom bevorderen door de huid iets op te tillen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de bloedvaten en lymfevaten om te stromen.

Correctie van houding en bewegingspatronen: De tape kan worden gebruikt om houdingscorrectie te ondersteunen en gewenste bewegingspatronen te stimuleren.

Medical taping wordt vaak toegepast bij sportblessures, zoals verstuikingen, spierblessures, en peesproblemen. Het kan ook worden gebruikt bij andere aandoeningen, zoals rugpijn, nekpijn, schouderpijn, knieklachten, en enkelklachten. Het kan zowel preventief als curatief worden toegepast, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de patiënt.